conditie opbouwen 60 plus header
Artrose knie oefeningen met de Me-Mover

Heb je last van artrose en ben je op zoek naar knie oefeningen? Let op! Informeer altijd een medisch specialist om foutieve belasting te voorkomen. Een arts of fysiotherapeut kan je helpen de juiste oefeningen te kiezen. In gesprek met onze eigen fysio, hebben we een paar praktische tips opgedaan die we met je willen delen.

PLAN EEN TRY-OUT!

Wanneer met artrose knie oefeningen beginnen?

Artrose kent een aantal stadia. Het begin stadium is te herkennen aan zwelling na inspanning. Het functioneren van je  knie en raakt daardoor beperkt (meer in de buiging dan in de strekking) en voelt voornamelijk stijf aan. Ook kan de knie geluiden maken bij buigen en strekken of soms opeens even blokkeren. In dit stadium zijn knie oefeningen met de me-mover uitstekend geschikt om met een minimale belasting het kniegewricht en de spieren eromheen zoveel mogelijk in goede conditie te houden. 

Download het gratis trainingsschema voor starters

Versterk je spieren, zonder je gewrichten te belasten

Heb je vaker last van de artrose in je knie?

In het tweede stadium gaat het kniegewricht echt ontsteken. De pijn wordt nu ook heviger. De knie kleurt rood en voelt warm en dik aan. Ook ervaar je vaak lang napijn na belasten. Vaak ervaar je ook ’s nachts pijn. Wat je nu kunt doen om de pijn te verlichten is koelen en eventueel ontstekingsremmers gebruiken.

Daarnaast is het goed om relatieve rust te houden. Dus niet helemaal niet meer bewegen, maar voorzichtig en licht belasten. Ook hier kan de me-mover een goede bijdrage aan het herstel leveren.

loopfiets volwassenen
Try-out inplannen?

Wil jij ook kennis maken met de Me-Mover? Plan een try-out in. Wilma neemt je mee op pad en geeft handige tips. De kosten hiervoor zijn €25,- p.p. en mogelijk in de avonduren. Je start vanaf locatie Zwijndrecht of Ridderkerk. 

Alarmfase

Het derde stadium zou je de alarmfase kunnen noemen. Er is nu sprake van flinke slijtage en
Zogenaamde osteofytaire groei. Je ervaart véél pijn, ook ‘s nachts. Je zult vaak met pijn wakker
worden. Een kunstknie komt mogelijk dichterbij maar toch kan de me- mover nog steeds verlichting bieden. Dit vraagt dan wel om een speciaal protocol. Ben je nog niet met een specialist in gesprek, doe dat dan zo snel mogelijk.

De kunstknie

In het vierde stadium is er een kunstknie (TKP) geplaatst. Ook nu kan de me-mover al snel ingezet worden als revalidatieapparaat. Uiteraard opnieuw volgens een speciaal protocol en met als voorwaarde dat patiënten al goed getraind zijn met de me-mover ver vóór de operatie. Het is dus verstandig om in een vroeg stadium al te beginnen met artrose knie oefeningen.

Wat niet te doen met een me-mover?

Probeer zoveel mogelijk bruggen en tunnels te vermijden. De speciale klimtechniek op de me-mover vraagt relatief veel kracht en stabiliteit van de knie. Dit betekent extra belasting. Dus plan je route zorgvuldig en kies juist voor lichte artrose knie oefeningen. Daarbij is afwisseling van de beweging ook juist heel goed.

Voorkom dat je altijd op een vaste standaard-manier ‘memovert’ door subtiele veranderingen. Denk daarbij aan je standhouding op de me-mover en wissel bewust. Met sturing van optrek - en wegduw- beweging kan je de krachten beter verdelen over
quadriceps, hamstring, bilspieren en de core-stability spieren van de wervelkolom.

Neem contact op voor lessen en instructies om deze oefeningen veilig te trainen.

info@runonwheelsridderkerk.nl |  06 - 51 496 889 

Josephine - geniet weer van het sporten 

Na jarenlang gepassioneerd hardlopen moest ik daar helaas mee stoppen vanwege serieuze problemen in de onderrug (o.a artrose). Ik was echt even radeloos. Hoe moest ik nu verder zonder hardlopen? Toen Wilma met de Me-Mover kwam en dat lukte redelijk die eerste keer. Opstappen, stoppen en weer doorgaan. Een week later had ik er een gekocht: een witte. Een keer in de week ga ik met een groepje en Wilma trainen en dat is gezellig en ontspannen. Elke keer leer ik er weer iets bij. Als ik nu vanuit huis op m'n Me-Mover stap ben ik direct zen, ik geniet ervan om door de natuur te me-moveren, wel over fietspaden, heerlijk is dat. Dus wat ga je doen dit weekend? Juist ja.

Gerhard- heeft problemen met zijn rug

Als 60plus roeier met lage rug klachten en gewrichtspijn bij hardlopen is de Me-mover voor mij een uitkomst. De beentrap voelt eigenlijk net als die in de roeiboot. Verder is het net een traploop training. Als je wilt kan je een zware training draaien. Wilma van Run on Wheels geeft ook leuk enthousiast goed les in de techniek. Onze Me-mover staat snel buiten en karren maar. Dat gemak van even snel een leuk rondje doen maakt ook dat het ook elke dag gebeurt. Je kunt ook maar 1been trainen als je wilt. Sowieso een van de trainingen maar extra handig bij een geblesseerd been. 

Margo - revalideert van haar heupprothese

Afgelopen december werd ik 60 jaar. Op 15 januari 2020 ben ik geopereerd en kreeg een nieuwe heup. Tot aan de operatie ben ik op de Me-Mover blijven trainen die ik in 2018 heb gekocht. De fysio vond het belangrijk dat ik in beweging bleef. Nu ben ik al weer buiten aan het trainen met mijn nieuwe heup en dat gaat prima op de Me-Mover, omdat de impact op mijn lichaam bijzonder laag is. De Me-Mover past dus prima in mijn revalidatie programma.

Bekijk meer recensies »

Stel een vraag